top of page
8.png

Gerard de Bruyne

Gerard de Bruyne tekent sinds hij een potlood kan vasthouden: ‘De laatste 10 jaren teken ik bijna alleen nog met een penseel, dit geeft iets schilderachtigs aan mijn tekeningen. Werk dat gaat over vogels, kleurrijke wezens die balanceren op takjes. Sinds mijn jeugd observeer ik ze. En dan zijn er nog Vosje en Olifant…, kleine verhaaltjes die spontaan ontstaan’.

CONTACTEN

Website : https://vingerlingdebruyne.nl/

Email : info@vingerlingdebruyne.nl

  • Facebook
  • Instagram

Gerard (Adriaan) de Bruyne werd op 19-09-1958 geboren te Zaandam als zoon van Ad de Bruyne en Corrie de Bruyne – Kuipers.

Hij genoot zijn opleiding aan de Kunstacademie ArtEZ (CABK) in Kampen. Hij volgde lessen bij o.a. Eli Content en liep stage bij Harry Geelen in de Toonder Studio’s. Met Frank Groothof, theatermaker, maakte hij kindervoorstellingen. Dit zijn z’n grote inspirators.

Gerard werkte in eerste instantie als kunstschilder met olieverf op doek. Al snel ging hij over op tekenen in heel uiteenlopende stijlen. Als hij in 1994 wordt gevraagd met twee live-tekenaars te tekenen bij de voorstelling Krazy Kat die vervolgens genomineerd word voor een theaterprijs,  is de grondslag gelegd voor zijn liefde voor live tekenen op muziek. Hij werkt o.a. met Het Gelders Orkest,  Rotterdams Philharmonisch, Janine Jansen en Kees van Kooten. Zijn tekeningen worden live via camera en beamer geprojecteerd op groot achterdoek. Dit jaar staat hij in het theater met ‘Buiten de lijntjes’ die hij ontwikkelde met “Slagwerk Den Haag” en schildert hij bij de ‘Canto Ostinato Strings Attached’ van het Matangi Quartet.

Van stripachtige figuurtjes en Oneliners getekend met potlood en pen werkt hij sinds 10 jaar bijna alleen nog met penseel. Dit geeft zijn tekeningen iets schilderachtigs.  Zijn huidige werk gaat over vogels, kleurrijke wezentjes die balanceren op takjes die Gerard al sinds zijn jeugd observeert. En dan zijn er nog Vosje en Olifant, kleine verhaaltjes die spontaan ontstaan net als dromerige landschapjes en stadstafereeltjes. Van de eerste serie vogeltekeningen is een mapje met 14 ansichtkaarten samengesteld, te koop bij de expositie. In opdracht voor het Matangi Quartet maakte Gerard een serie tekeningen van ‘Het Strijkkwartet’ die als mapje met 12 kaarten worden verkocht.

Als ondergrond gebruikt De Bruyne niet uitsluitend papier maar ook diverse objecten.

Samen met zijn vrouw, kunstenaar José Vingerling, ontwerpt Gerard diverse grafische uitingen voor Kinderziekenhuizen. O.a. te zien in het WAKZ (Leiden), het VUMC (Amsterdam), het JBZ (Den Bosch en het Spaarne (Hoofddorp). Zijn overige werk hangt behalve in eigen land ook bij verzamelaars in Londen, Parijs, Wenen en Giessen (Duitsland). In een Parijs appartement in het 16e arrondissement schilderde Gerard samen met  José een wandschildering in opdracht, een verhaal van Vosje met bomen en bloemen.

Met ‘Het Kleurfeest’ trekken zij, met zanger / gitarist Maarten Teekens, langs theaters, scholen en bibliotheken om samen met kinderen avonturen te tekenen op een groot vel papier op de grond.  Gerard tekent ook graag met mensen met dementie om samen te dwalen, dat heeft merkbaar effect op hun welzijn. Het is het tekenen wat bij hen het voertuig blijkt voor fantasie en spontane verhalen.

bottom of page