top of page
7.png

Pim Leefsma

Pim (Willem Anton) Leefsma werd in 1947 geboren in Gouda, als zoon van Nathan Leefsma en de Goudse kunstenares Rini Leefsma-Nagtegaal.

Hij studeerde van 1965 tot 1970 aan de Vrije Academie te Den Haag en volgde daar lessen bij onder anderen Wil Bouthoorn, Aat Verhoog en George Lampe.

Al tijdens zijn opleiding liet zijn fantasievolle en surrealistische stijl zich al zien in een serie etsen in stripvorm.

 

CONTACTEN

Website : https://www.pimleefsma.nl/

Email : info@pimleefsma.nl

  • Facebook
  • Instagram

Door zijn fascinatie voor de Perzische miniatuurkunst en het Getijdenboek: 'Les très riche heures du Duc du Berry' uit 1410 van de gebroeders van Limburg, begon Leefsma na zijn opleiding aan de Academie, kleine sprookjesachtige, kleurige prenten te tekenen met Oost-Indische inkt en gouache op geprepareerd papier.

In 1970 ontving hij als erkenning van zijn talent de Aanmoedigingsprijs van de Gemeente Gouda en de Geert Bouwmeesterprijs. In 1973 werd hij, met 24 andere kunstenaars, uitgenodigd om een informeel portret te maken van Koningin Juliana ter gelegenheid van haar 25-jarig regeringsjubileum.

Hij groeide uit tot schilder, tekenaar en beeldhouwer. Zo vervaardigde hij in 1988 onder meer een groot beeldhouwwerk voor de uitbreiding van het politiebureau op de hoek van de Houtmansgracht en Paradijs in Gouda. Dit veelkleurigheid kunstwerk werd ook de Paradijsvogel genoemd.

In de loop der jaren werd zijn werk groter en heel divers. Elk kunstwerk verbeeldt een fictieve, bijna surrealistische en speelse wereld waarin een of meerdere gebeurtenissen zich afspelen. Soms lijken de kunstwerken op geometrische, technisch wetenschappelijke experimenten of bouwtekeningen van niet bestaande plattegronden of objecten. Met strak getrokken lijnen (recht of krom), vlakken, blokken, cirkels en fantasiefiguren in vele sobere kleuren, vertelt Leefsma een verhaal met een ironische of humoristische ondertoon.

Alle werken zijn uiterst fijn en gedetailleerd en vertonen een groot vakmanschap. Het resultaat van zichtbaar intensieve arbeid maar tegelijkertijd ook lijken ze met het grootste gemak getekend.

Het werk van Pim hangt behalve in Nederland ook bij bewonderaars in Amerika, Frankrijk en België.

Op deze tentoonstelling toont hij niet alleen schilderijen maar ook tekeningen en objecten.

Leefsma werkt nog dagelijks in zijn atelier.

bottom of page