top of page

EXPO | Jet ter Halle

5 oktober - 28 oktober 2023

EXPO | Jet ter Halle

Over de expo

Wat is vrijheid voor jou? Voor documentaire fotograaf Jet ter Halle was dit je voeten volgen zonder iets te willen of te moeten. In Parijs veranderde haar perspectief door Aslam, Courage, Oscar en Vlad. Zij kwamen alleen te staan, verkeerde in angst voor hun leven en ontvluchtte hun land om zich vrij te kunnen uiten ongeacht hun seksuele oriëntatie. De documentaire ‘Freedom Seekers’ is te bewonderen samen met een fotocollectie van Jet haar reizen.

Freedom Seekers
In deze documentaire onderzoek ik het leven van vier asielzoekers die, blootgesteld aan vervolging, discriminatie en geweld vanwege hun seksuele oriëntatie hun land zijn ontvlucht om in veiligheid te leven en zich vrij te uiten. Ik ga op onderzoek uit: wat gebeurt er als je eindelijk in een nieuw land aankomt? Voel je, je dan vrijer? Wat zijn je worstelingen? Hoe ga je hier mee om? Wat is er nodig om een nieuw leven op te bouwen?

Met Aslam (Bangladesh), Oscar (Indiër), Vlad (Rus) en Courage (Nigeriaan), die ik ontmoette in het LGBTQIA+ centrum in Parijs (3e arrondissement), ervaar ik isolatie, veerkracht en de zoektocht naar een nieuw leven.

Homoseksualiteit is een strafbaar feit in 65 landen, en in 11 landen wordt de doodstraf toegepast. Op 23 mei 2022 kondigde de UNHCR (United Nations High Commissioner for Refugees) aan dat het aantal mensen dat slachtoffer is van mensenrechtenschendingen voor het eerst in de geschiedenis de 100 miljoen had overschreden. 1 op de 78 mensen op aarde is gedwongen om hun land te ontvluchten.

Voel de veerkracht en vastberadenheid van deze asielzoekers die tegenslagen overwinnen en strijden voor hun toekomst. Deze documentaire werpt een licht op de complexiteit van het zoeken naar asiel en het streven naar een vrij leven. Het nodigt kijkers uit om een beter begrip te krijgen van de voortdurende uitdagingen waarmee asielzoekers worden geconfronteerd.
Het doel van deze expositie is om in gesprek te gaan over vrijheid en migratie.


“Vrij van willen en vrij van moeten, volg ik slechts mijn voeten”, Eef Lamers.
Jet pakte haar spullen in 2019 om op wereldreis te gaan, startend vanuit Nederland begon de reis op de fiets. Hoe kun je reizen zonder te vliegen? Het werd een reis van bijna 1,5 jaar waarin Jet van Nederland naar Nepal over land en zee reisde. Haar passie voor fotografie groeide met de dag tijdens deze prachtige reis. Een ding was duidelijk: mensen en fotografie, dat verandert je blik. Jet neemt je tijdens deze expositie mee op reis, kom kijken en laat je meevoeren!

Over de kunstenaar

Jet ter Halle

Website :

Email :

Instagram :

Jet ter Halle is een Nederlandse documentaire fotograaf die zich toelegt op het documenteren van maatschappelijke vraagstukken. Ze wil een dialoog op gang brengen door haar publiek te confronteren met de ervaringen van haar onderwerpen. 
Jet is ook actief als bedrijfsfotograaf, waarin ze de passie en het verhaal van ondernemers omzet in krachtige beelden. Jet organiseert fotografie workshops en reizen voor beginners waarin experimenteren centraal staat.

bottom of page